Ringaraja 2018 - državno srečanje otroških folklornih skupin

Majšperk, 02. 06. 2018

Kulturni dediščini domačega kraja pri Folklorni skupini Karavanke vedno dajemo velik pomen. Številne tržiške obrti smo že večkrat predstavili širši javnosti, še nikoli pa se nismo osredotočili na tržiške nogavičarje.

V prvi polovici 19. stoletja so v Tržiču izdelovali nogavice, ki so jih nosili po celem Kranjskem in širše v avstro-ogrski monarhiji. Tržič je bil najmočnejše nogavičarsko središče. V zlati dobi tržiškega nogavičarstva so nogavičarji svoje izdelke tudi barvali. Poleg rdečih in zelenih so bile najbolj pogoste modre oz višnjeve nogavice, ki so jih barvali z modrim barvilom, pri čemer so si pomagali z urinom, ki so ga zbirali v škafih, saj so barvila na vlakna v kombinaciji z urinom bolje učinkovala. Po tem je v Tržiču znana tudi tako imenovana "ta uscana gasa".

Z otroki starejše otroške skupine smo pripravili odrsko postavitev, v kateri so otroci prikazali omenjeno tržiško obrt in dejavnosti, ki so bile z njo povezane. Otroci so znali nogavice plesti že okrog desetega leta. V skupini smo pletenje povezali tudi s plesom, preko katerega so otroci ponazorili tako ročno pletenje kot pletenje na posebnih statvah. Ponazorili smo tudi barvanje nogavic in verjemite, prav nič ni dišalo ob tem opravilu.

Z odrsko postavitvijo Štumf s ta uscane gase smo najprej navdušili strokovno spremljevalko območnega srečanja folklornih skupin v Tržiču, nato pa še strokovni spremljevalki regijskega srečanja, ki sta skupino izbrali za nastop na državnem srečanju otroških folklornih skupin v Majšperku, kjer je nastopilo deset slovenskih skupin. Za prikazano odrsko postavitev smo prejeli zlato priznanje s pohvalo za najbolj prepričljivo postavitev v celoti. Tržiški nogavičarji so tako »ugledali luč sveta« tudi širše v Sloveniji.

Avtorica: Saša Meglič

Prijava   |   Kazalo strani