Ringaraja 2019 - državno srečanje otroških folklornih skupin

Majšperk, 01. 06. 2019

Na državnem srečanju otroških folklornih skupin Ringaraja 2019 v Majšperku sta dva od treh najboljših nastopov srečanja po mnenju strokovne žirije prikazali gorenjski skupini. Najboljši mladi folklorniki tako prihajajo iz Radovljice, Tržiča in Jurovskega Dola.

Na državnem srečanju otroških folklornih skupin Ringaraja 2019 se je prvo soboto v juniju v Majšperku predstavilo osem najboljših skupin iz vse Slovenije. Strokovne žirije, ki so jo sestavljali dr. Tomaž Simetinger, Mojca Kmetec in Luka Kropivnik, niso navdušile le s plesom, temveč tudi z muziciranjem, petjem, igro in folklornimi kostumi. Kot najboljše so prepoznali mladinsko folklorno skupino Kulturnega društva Karavanke iz Tržiča, starejšo otroško folklorno skupino Šleka pac Osnovne šole J. Hudalesa iz Jurovskega Dola ter Otroško folklorno skupino Č'belce Osnovne šole Antona Tomaža Linharta in Kulturnega društva (KD) Mošnje iz Radovljice, je razložila producentka za folklorno dejavnost pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Tjaša Ferenc Trampuš.

Na območnih srečanjih otroških folklornih skupin po Sloveniji, ki jih pripravlja JSKD s svojimi območnimi izpostavami, je letos skupaj nastopilo 248 skupin, v katerih pleše več kot pet tisoč otrok. Na regijska srečanja se je uvrstilo 49 skupin, osem najboljših pa se je predstavilo še na državnem srečanju. Otroci otroške folklorne skupine Č'belce OŠ Antona Tomaža Linharta in KD Mošnje so prikazali koreografijo Ženin in nevesta pod mizo štruklje jesta. Vodja skupine in avtorica koreografije je Uršula Kavar, za glasbeno priredbo je poskrbela Eva Čeh. Mladinska folklorna skupina KD Karavanke Tržič pa se je predstavila s programom Od ritma do plesa. Skupino vodita Pija Japelj in Saša Meglič, ki je pripravila tudi koreografijo, glasbeno priredbo so pripravili Tadej Teran, Žan Šmid in Marijan Bartolac. Letošnje srečanje je po besedah Tjaše Ferenc Trampuš postreglo z raznolikimi in iskrivimi programi ter nekaj zares dobrimi plesnimi izvedbami.

Avtorica: Mateja Rant

Prijava   |   Kazalo strani