Folklornik, to sem jaz - Čez tri gore, čez tri vode, letni koncert

Tržič, 16. 11. 2019

Čez tri gore, čez tri vode je bil naslov letnega koncerta Folklorne skupine Karavanke, ki smo si ga ogledali v soboto, 16. 11. 2019, v Kulturnem centru Tržič. Tokrat so člani obiskovalcem postregli z modno revijo, ki so jo obogatili z ljudskimi plesi in pesmimi skoraj vseh slovenskih pokrajin. Osredotočili so se na oblačenje slovenskega prebivalstva v devetnajstem in v začetku dvajsetega stoletja in prikazali tedanjo oblačilno pestrost Slovencev po posameznih pokrajinah. Sprehodili so se kot po modni pisti in res je bilo marsikaj videti – od oblačil, ki so si jih lahko privoščili le bogati kmetje, do oblačil, ki so označevali revnejši del prebivalstva, oblačila za vsakdanjo rabo in pražnja oblačila. Razlike so bile vidne tudi pri najmlajših. Zanimivo je bilo videti, v kakšnih srajčkah so naokrog hodili otroci, tudi fantje, do njihovega šestega leta starosti, saj je veljalo, da so fantje šele okrog šestega leta dobili svoje prve hlače.

Najbolj je obiskovalce prevzela pokrajinska pestrost. Danes se ljudje od pokrajine do pokrajine ne oblačijo več različno, oblačilni videz je enak po vsej Sloveniji in tudi širše, izven naših meja. Pred 200 leti je bilo bistveno drugače. Ljudje so se po posameznih pokrajinah po oblačenju razlikovali in ni bilo tako težko prepoznati, od kod kdo prihaja. Različna je bila tudi glasba, ples, pesmi, ki so se prenašale iz roda v rod in ohranjale narečje. Vse to so člani Folklorne skupine Karavanke združili v celoto in se »odpravili na pot« od Gorenjske do Koroške, Štajerske, Prekmurja, Bele krajine, Dolenjske in preko Primorske spet nazaj na Gorenjsko. Program so popestrili folklorniki KD Kres iz Novega mesta, folklorniki KUD Študent iz Maribora ter mladi tamburaši KUD Oton Župančič iz Vinice.

Na prireditvi smo podelili tudi jubilejna društvena in Kurnikova priznanja, večer pa sklenili s skupno pesmijo Oj lepo je res na deželi. Občutki po koncertu so bili zelo pozitivni, k čemur so pripomogle številne pohvale in čestitke s strani obiskovalcev. Spodbudne besede in velik aplavz vsakokrat znova dajejo potrditev našemu delu in spodbudijo željo po nadaljnjem ustvarjanju.

Avtorica: Saša Meglič

Prijava   |   Kazalo strani